+36 70 342 57 33 levailivia76@gmail.com
Hogyan válasszunk coach képzést?
Coach szakdolgozatomat a coach képzésekről írtam. Az volt a célom, hogy támpontokat nyújtsak az egyes képzések közötti különbség felismeréséhez, valamint alapfogalmak megértéséhez. E tudás fontos lenne már a karriertervezés első lépéseként, ehelyett azonban sokszor csak egy képzés elvégzése után tudatosul a tanulóban, coachban.
Először körüljártjuk a témát: milyen jellemzői lehetnek egy képzésnek, és az egyes jellemzőknek mi az előnye és a hátránya. A következő jellemzőket részletesen megvizsgáljuk: hitelesség, oktatási módok, költség, specializáció és időtartam.
A következő részben a nemzetközi coach szervezetekről olvashatunk, különös tekintettel a legnagyobb szervezetre, az ICF-re. Az akkreditáltság mint a hitelesség biztosítéka is ismertetésre kerül. Ezután a leghíresebb, legjobb coach képző programokról lesz szó. Megismerheted a három legnagyobb program specialitását, a képzés hosszát és árát. Pár szót ejtek az egyetemi képzésekről is.
A hazai helyzetre áttérve megtudhatjuk az akkreditáció kettős jelentését, majd ismertetem legnagyobb szervezetünket, a Magyarországi Coach-szervezetek Szövetségét.
A következő fejezet a témában készített kérdőív eredményéről szól. 22 kérdést tettem fel, melyekre 52 coachtól érkezett válasz. Megtudhatjuk, hogy egybehangzóan fontosnak tartják a folyamatos önképzést akár továbbképzések, akár szupervízorhoz fordulás formájában. Az önmenedzselés és a vállalkozás működtetésével kapcsolatos tudás fontosságáról írok, majd – a dolgozat záró részeként – öt, már sikeres karriert felépített coachcsal készített interjút olvashatunk. Név szerint: Szabó Ilona- Ica, Katonáné Dr. Kovács Judit, Klopfer Csaba, Tölcsér Attila és Koncz Edit.
Összegzésként megállapíthatjuk, hogy a pálya elején történő nagyobb felkészültség – azaz a fogalmak és iskolák megismerése, valamint hosszútávú cél kitűzése – elősegíti a sikeresebb coach karriert.
A következő linkre klikkelve olvashatjátok el a teljes esszét:
SzakdolgozatLévaiLívia2021