+36 70 342 57 33 levailivia76@gmail.com

„Minden kapcsolat rohad néha. Minden kapcsolat néha hullámvölgybe kerül, és lesüllyed rossz színvonalra. Nem az a megoldás, hogy meglépsz belőle. Az egy gyáva reagálás. A megoldás az, hogy megpróbálod kihozni ebből a rossz fázisból. Ezt meg kell próbálni. Nem eliszkolunk, ha krízis van a kapcsolatunkban. Tudomásul vesszük, hogy a kapcsolatok nem krízismentesek, mint ahogy az életben semmi sem krízismentes. Se az egészségünk, se a karrierünk, se semmi.”

Hogyan lehet kihozni a kapcsolatot a rossz fázisból? Ez lenne a lényeg.

Sokszor olyanok jönnek el tanácsadásra, akik már régóta vannak rossz kapcsolatban. Évek óta. Várták a javulást, tettek is ezt-azt, de egyre kibírhatatlanabb lett. Már a különköltözésnél tartanak, már nehéz békésen beszélgetniük, már minden egyes nap újabb fájdalmat okoznak egymásnak. (Vannak, akik kisebb feszültséggel jönnek, és ez nagyon jó, hogy máris komolyan veszik, és nem várnak évekig.)

Ha a pár ugyanazt folytatná, amit eddig csinált, akkor ugyanez a – kellemetlen – kapcsolat folytatódna. Nem tudják megoldani. Ugyan miért lenne gyávaság, ha feladnák? Pont a hozzáállásuk, feszültség-kezelésük, kommunikációjuk stb. okozta a hosszantartó rossz időszakot.

Popper Péter szerint: „A megoldás az, hogy megpróbálod kihozni ebből a rossz fázisból.”  – Dehát próbálták. Jelezték egymásnak. Mondták, kiabálták. Próbálták elérni játszmával, zsarolással, szép szóval, szőnyeg alá söpréssel.

Valamit érdemes MÁSHOGY csinálni. Ugyanez érvényes az egészséggel és a karrierrel kapcsolatban is: Gond van? – akkor nézzük meg, mindent megtettünk-e, figyeltünk-e a részletekre, hol követtünk el hibákat. Nem tudjuk kitalálni, megoldani? Akkor keressünk szakembert. Vagy olvassunk, menjünk tréningre, előadásokra stb. Mondjuk ez is sokáig tarthat, mire megtaláljuk a megfelelő könyvet, tréninget, szakembert, mire a millió infó-kirakóból összeáll a válasz, amit kerestünk.